Apollonia Hirscher, istorie

3 noiembrie 2016 by admin-hotel-apollonia
ApolloniaHistory-1200x505.jpg

Pentru a onora numele iubitei noastre Apollonia Hirscher, care a daruit atât de multa bogăție orașul nostru, am decis să punem numele hotelului nostru, Apollonia, în amintirea unei mari doamne, a cărei figură, de-a lungul anilor, a devenit o legenda.

Apollonia Hirscher a fost o figură unică în istoria Brașovului. Ea a fost soția lui Lucas Hirscher, negustor şi jude sas, castelan al cetăţii Branului.

Rămasă văduvă, săsoaica a preluat cu mînă de fier afacerile soţului, întinse pînă în Austria şi Turcia, chiar dacă negoţul şi politica erau la acea vreme treburi bărbăteşti si a devenit cea mai bogată femeie din Braşovul medieval, caracterizata de un spirit generos.

A întemeiat mai multe fundaţii şi a donat o mare parte din averea ei braşovenilor.Printre donaţii se numără şi “Casa Negustorilor“ sau “Podul Bătăuşilor”, situată la colţul Străzii Hirscher cu Piaţa Sfatului. Era cea mai lungă construcţie din Braşov la acea vreme (60 metri) şi adăpostea standurile meşteşugarilor şi cîntarul oraşului, iar pivniţa era destinată negoţului cu vinuri.

Legenda spune că fiica Apolloniei s-a îmbolnăvit şi a murit, fiind înmormîntată cu multe bijuterii. Peste noapte, nişte hoţi au jefuit mormîntul şi, vrînd să-i taie degetul ca să scoată şi inelul, fata s-a trezit din moarte. Ieşirea din moarte clinică nu era cunoscută pe atunci, iar oamenii au văzut trezirea ca pe un miracol. În cinstea acestei minuni, Apollonia a construit această casă cu arcade.

Noi punem la dispozitia oaspetilor nostri casa noastra Apollonia, cu aceeasi generozitate cu care ea ar fi facut-o si sunteti bineveniti in orice momento pentru a va bucura de ea si pentru a cunoaste cateva dintre comorile pe care le-a lasat Brasovului, oras in care spiritul ei este viu in atatea colturi.