Traditii si obiceiuri de Paste

PasteApollonia2017-1200x533.jpg

Pastele este impreuna cu Craciunul, cea mai importante sarbatoare a crestinilor, sarbatoare al carei inceput este marcat de inceperea postului de sapte saptamani.

Hotel Apollonia va invita sa petreceti aceste zile speciale la Brasov, unul din cele mai frumoase orase din Romania, unde va veti putea bucura de o atmosfera unica si un somn odihnitor in cele mai bune camere din oras.

Gospodinele vor vopsi ouale in Joia Mare si va vor astepta cu drag sa le ciocnim impreuna si sa sarbatorim ca ´´Hristos a Inviat´´Pasca si drobul nu vor lipsi nici ele de pe masa si va vor incanta simturile.

Sarbatoarea Pastelui, isi are etimologia in cuvantul ebraic pesah, trecere. Pastele crestinilor este, in primul rand, sarbatoarea Invierii Domnului, dupa al carui model vor invia toti crestinii.

Pastele evreilor marcheaza trecerea poporului ales prin Marea Rosie, din robia Egiptului, in pamantul fagaduintei, Canaan.

In calendarul popular, sarbatoarea se regaseste cu numele de Sangeorz. Aceasta sarbatoare coincide cu triumful primaverii, dar si cu perioada delicata din viata culturilor, cand acestea sunt amenintate de „strigoii de bucate”. Pentru aceste motive se fac felurite ritualuri de aparare impotriva strigoilor, de care se spune ca pot fi afectati si oamenii, dar si vitele, carora li s-ar putea lua mana in aceasta perioada.

Femeile si fetele seamana busuioc, ca sa miroase frumos. Taranii credeau ca este busuioc bun de dragoste. Fetele sunt udate de flacai. Majoritatea lor privegheau noaptea, uitandu-se in varful dealurilor, sa vada jucand comorile.

Sambata dinaintea Floriilor poarta numele de sambata lui Lazar, in amintirea lui Lazar cel inviat de Mantuitorul din morti.

Duminica Floriilor este momentul primirii triumfale pe care i-a facut-o multimea Mantuitorului, la intrarea in Ierusalim. In aceasta zi se sfintesc la biserica, ramuri de salcie, care simbolizeaza stalparile de finic cu care multimea l-a primit pe Iisus. O legenda spune ca salcia a fost aleasa si binecuvantata, pentru ca si-a plecat crengile, oferindu-i o ramura Maicii Domnului, care mergea spre Golgota si voia sa-i duca fiului rastignit o cununa fara de spini. Mai demult, era obiceiul ca aceste ramuri sfintite sa fie puse langa tetrapod, pentru a putea fi luate de credinciosii care se inchinau la icoana praznicului. Tot mai demult ele se tineau in mana, cu evlavie, pana dupa Liturghie. Apoi erau duse acasa si se atingeau cu ele animalele, ca sa creasca si sa infloreasca.

Ziua Invierii Domnului, cunoscuta si sub numele de Pasti incepe, din punct de vedere liturgic, in noaptea dinainte; la miezul noptii, cand se spune ca mormantul s-a deschis si a inviat Hristos.

Va asteptam cu drag.